Wat voorbeelden van gedrag zijn:

Dominant Gedrag

Dit is vooral belangrijk binnen het gezin, de hond hoort dus onderaan de ranglijst te staan. Mocht het gebeuren dat de hond stijgt, zal dit onherroepelijk tot problemen lijden. U communiceert met uw Labrador dmv uw stem, daarin kunt u de toonhoogte variëren. Dus een boze zware stem bij boosheid en een hoge stem bij vreugde. Kinderen kunnen dit niet en begrijpen de signalen van de hond over het algemeen nog niet, dus mag u nooit te jonge kinderen met een hond alleen laten. Het direct aankijken door de baas, is erg bedreigend voor de hond en kan ook een middel zijn om uw dominantie over een hond aan te geven. Het slaan van uw hond is echt UIT DEN BOZE, óók niet met een krant oid. Indien u dit uiterste middel moet gebruiken, is er écht een probleem en dient u daar direct iets aan te gaan doen. U moet er dan wel rekening mee houden dat honden geen kort geheugen hebben, zoals wij mensen, dus indien er een reden is om te straffen moet u dat doen tijdens of direct na de gebeurtenis, waarvoor u een mondelinge bestraffing op zijn plaats vindt. Mocht u de fout maken tóch te straffen indien u thuiskomst bijvoorbeeld een kapot gebeten schoen vindt, dan zal de hond dit associëren met straf als u thuiskomt, ongeacht of hij dan wel of niets gedaan heeft.

Onderwerpingsgedrag

De Labrador onderwerpt zich aan u dmv het zich klein maken, de kop laten zakken, de rug laten doorzakken en de staart tussen de poten houden. Tenslotte kan de hond gaan liggen. Door dit liggen maakt de hond zich kwetsbaar en toont hiermee dat hij zich onderwerpt aan uw gezag. Een hond die op zijn rug ligt onderwerpt zich geheel, een andere hond zal dit teken herkennen en accepteren. Honden kennen een goede rem op hun onderlinge agressie en een normale hond zal nooit een andere hond die op de rug ligt verder aanvallen. Mocht een hond in een situatie gedrongen worden waarin hij geen kant meer op kan dan kan de hond kiezen voor de aanval. Dit noemt men angstbijten. Dit komt voor indien een hond na iets stouts gedaan te hebben vlucht in de bench, als de eigenaar dan de fout maakt om de hond te achtervolgen tot in de bench en de hond nergens meer heen kan. Dan is de kans op een bijtincident erg groot. De fout ligt dan uiteraard niét bij de hond maar bij de baas! 

Voortplantingsgedrag

Teven worden in tegenstelling tot wolvinnen gemiddeld twee keer per jaar loops, wolvinnen maar één keer per jaar. Dit is een gevolg van de domesticatie. 

Territoriumgedrag

Uw labrador zal uw woning en de eventuele tuin als hij eenmaal volwassen is, als zijn eigen territorium beschouwen. Heeft u meerdere honden, dan de zal de Alpha alle honden die binnen de roedel behoren accepteren. Echter vreemden worden anders benaderd. Vreemden kunnen mensen, honden of andere objecten zijn. De roedel zal dan op deze vreemde reageren door middel van blaffen, springen, grommen etc. Aangezien u, als het goed is, de leider van de roedel bent, kunt u hierbij deze reactie stoppen cq. inperken. 

Overspronggedrag

Een voorbeeld hiervan is als u de labrador bij u roept en hij daar eigenlijk geen zin in heeft. Omdat de hond dan geen keuze kan maken tussen uw opdracht en zijn eigen zin. Kiest hij ervoor om iets heel anders te doen. Vaak ziet met dan dat de hond ineens moet urineren of heel veel aandacht heeft voor een stok. De hond springt dus over het dilemma heen en doet heel iets anders. 

Wegloop Gedrag

Loslopende Labradors kunnen wel eens weglopen waarbij ze ogenschijnlijk ineens Oost Indisch doof lijken te zijn. Men maakt vaak de fout om dan naar de hond toe te gaan. Dit is echter fout, de hond zal dit zien als bedreigend en eerder verder weg lopen dan naar u toe komen. U kunt de hond roepen en vervolgens op de hurken gaan zitten. Mocht dit niet helpen, roep de hond dan en loop dan weg van hem. Dit is vaak voldoende om de hond te bewegen om u te volgen. Mocht de hond weglopen uit een jachtdrift dan helpt dit niet, blijf dan waar u bent. De hond zal altijd terugkeren naar die plaats en het is voor u te hopen dat de jacht dan kort duurt. Ditzelfde geldt indien de hond wegloopt uit een schrikreactie.