Voeding

Één van de regels die wij geleerd hebben, en die nu nog steeds heel goed van pas komt, is: Voer de hond met je ogen!

Waarmee we bedoelen, let op dat de pup niet te dik wordt, maar óók niet te mager. Je kunt dit controleren door met beide handen langs de zijkant van je hond te aaien.

Zijn de ribben niet (goed) voelbaar, dan is de hond te dik; kun je de ribben wel voelen, dan is de hond goed op gewicht; voel je een wasbordje, dan is de hond te mager.

Heeft de hond (met een goed lichaamsgewicht) een bijzonder drukke dag gehad, en is bv meer dan normaal buiten geweest, kan men hem/haar best wat extra’s geven. Als wij als mens lichamelijk goed bezig zijn geweest, hebben wij ook meer trek.

Er zijn zoveel goede merken hondenvoeding in de handel. Prima voer, waar de honden het goed op doen. Gaat u na verloop van tijd tóch eens een ander merk hondenvoer voor de hond nemen, doet u er goed aan altijd het oude en het nieuwe voer te mengen, zodat de maag van de hond aan het nieuwe voer kan wennen. Let op dat u geëxtrudeerde en geperste brokken niét in één maaltijd combineert. Check: Pak een bakje water. De geperste brokken zinken, de geëxtrudeerde zullen blijven drijven.

Er is speciaal puppyvoer in de handel. U kunt er vanuit gaan dat voedsel van de grote fabrikanten alles bevat wat uw pup nodig heeft. Geef dit puppyvoer tot ongeveer 6 á 8 maanden, daarna kunt u overstappen op een compleet voer voor volwassen honden. Sommige merken hebben als tussenfase een “Juniorvoer”. Het geven van extra kalk aan jonge opgroeiende honden kan schade veroorzaken aan de gewrichten. U doet hier meer fout dan goed mee! U maakt een compleet voer INcompleet door er dingen aan toe te voegen.

  • Tot de pup 3 maanden oud is kunt u het beste 4x per dag voeren.
  • Tot de leeftijd van een jaar 3x voeren.
  • Vanaf 1 jaar is 2x daags voeren voldoende.

En dan nog even dit:

Bedenk dat als u de hond heel erg verwend met lekkers/snoepjes en/of te veel brokken, u alleen het leven van uw hond verkort!

Een middelgrote hond, en zéker een grote hond kunt u het beste op een hoogte-standaard eten geven, dit ivm maagkanteling (maagtorsie). Als een hond diep moet bukken voor zijn eten kan het gebeuren dat als hij rechtop gaat staan het eten met een plof in zijn maag valt, waardoor deze kan kantelen. Het kan dodelijk zijn, dus let erop dat uw hond niet te gulzig eet. Eventueel kunt u de bak even weghalen en even later weer geven, ook is een anti-schrokbak een goed middel. Na het eten even rustig laten plassen en/of poepen en dan rust, zéker een uur!