Groei en belasting

Een veel voorkomende vraag is wanneer men nu aan bepaalde hondensporten, zoals behendigheid of springen in het algemeen, kan beginnen. Globaal genomen gaat men er in de kynologie van uit, dat men hiermee kan beginnen als de hond 1 jaar oud is. In de onderstaande tabel is een overzicht gegeven van de leeftijd waarop de verschillende skeletdelen hun groeischijven of groeikernen verliezen. Dit is het moment waarop een totale verbening heeft plaatsgevonden en de hond dus uitgegroeid is.

De gegeven leeftijden zijn gemiddelden voor middelgrote honden. Kleine honden zijn in het algemeen iets eerder uitgegroeid, de reuzenrassen vaak later.

SkeletdeelMoment van sluiten van de groeischijven
Schouderblad8 maanden
Opperarmbeenboven: 18 maandenonder: 6-8 maanden
Spaakbeen6-8 maanden
Ellepijp15 maanden
Middenvoetsbeentjes6 maanden
Bekken, vergroeiing van darmbeen, zitbeen en schaambeen6-8 maanden
Complete verbening van het bekken24 maanden
Dijbeenboven en onder 18 maanden
Scheenbeen18 maanden
Hielbeen15 maanden

Opvallend in de tabel is dat het bekken uiteindelijk pas is volgroeid als de hond 2 jaar oud is.

Ook het dijbeen en het opperarmbeen zijn pas laat volgroeid. Veel pijpbeenderen hebben 2 groeischijven: één dicht bij het lichaam gelegen. In de anatomie wordt dit proximaal genoemd.

In het verst van de romp verwijderde uiteinde is ook vaak een groeischijf gelegen. Dit is de distale groeischijf.

Vanzelfsprekend zijn deze groeischijven uitermate belangrijk om rekening mee te houden tijdens inspanningen. Wanneer tijdens de groei regelmatig grote schokken opgevangen moeten worden, ontstaat er vervroegde botvorming in deze groeischijven. Deze versnelde verbening leidt tot groeistoornissen en bewegingsproblemen.

Voor uw pup is het van belang dat hij niet alléén over gladde vloeren hoeft te lopen, zorgt u dan voor een (tijdelijk) kleed.

U kunt met de hond naast de fiets gaan trainen vanaf rond 1 jaar. Rustig opbouwen en alleen als de temperatuur onder de 25 graden is. Asfalt warmt erg snel op.

Vermijd het eerste jaar rul zand, Gaat u een enkele keer naar zee, til de hond dan op tot hij op het harde zand is.

Vermijd het eerste jaar spelletjes  waarbij de hond abrupt moet stoppen.

Spelen op een trampoline o.i.d. is nooit goed.