Voeding en vraatzucht

Voeding kan tegenwoordig geen reden meer zijn tot coprografie. Met de moderne voedingen krijgt de hond immers alle voedingsstoffen binnen die noodzakelijk voor hem zijn. Te korten aan één van deze voedingsstoffen hoeven dus niet weggewerkt te worden en om deze reden zal een hond dan ook geen uitwerpselen van andere dieren (kat en hond) gaan eten. Honger en pure vraatzucht kunnen echter wel een rede zijn. Honden die te weinig eten zullen dus alles van straat eten wat ze maar tegenkomen. Want in uitwerpselen van andere dieren zitten toch nog altijd onverteerbare stoffen. Geef uw hond daarom voldoende en een uitgebalanceerde voeding. 

De reden waarom uw hond poep eet is dus niet makkelijk te achterhalen. Een oplossing van het probleem is dus ook niet in een handomdraai te geven!

Voorkómen van het probleem is het eerste onderdeel van de therapie. Voorkom het gedrag door de poep in de kennel of in de tuin direct op te ruimen. Dat wordt al veel moeilijker als het probleem zich juist voordoet in het park of bos. Het altijd aan de lijn houden is vaak de enige oplossing, je kunt dan direct ingrijpen als de poep of iets anders wil opeten. Een muilkorf gebruiken kan ook, maar dan loopt u de kans dat uw hond een ander, minder prettig etiket op zijn kop gedrukt krijgt van de andere wandelaars in het bos. Extinctie, het áltijd vóór zijn, is een leermethode die niet gemakkelijk is vol te houden. Toch ontkomt u er niet aan; voorkomen is beter dan genezen.

Eén van de nog niet door de wetenschap bewezen theorieën omtrent de oorzaak van poep eten, is een tekort van bepaalde stoffen in het voer. Wélke stoffen is nog onduidelijk, maar men gaat onder andere uit van een mogelijk tekort aan enzymen. 

Een tip die je vaak hoort, is het geven van een enkele eierkoek per dag. Als het gedrag gestopt is, kunt u overgaan tot één eierkoek per week. Bij veel honden werkt het succesvol. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van een ijzertablet aan het eten.

Eet uw hond zijn éigen ontlasting op, dan kunt u stukjes ananas aan het dagelijkse voer toevoegen. Dat schijnt dan de smaak van de ontlasting minder aantrekkelijk te maken.

Belangrijk: Begin niet zélf met experimenteren, maar bespreek het dieet van uw hond met uw dierenarts! Bij sommige honden heeft het effect, maar het is niet direct te zeggen dat het aan het geven van een eierkoek ligt.

Boven alles wat hierboven staat beschreven, moet de ontlasting etende hond het best 2 tot 3x per dag gevoerd worden, met een hoog verteerbaar voer. U moet in elk geval een hongergevoel bij uw hond voorkomen, die een hond vaak zal hebben wanneer hij 1x per dag eten krijgt en/of gevoerd wordt met een slecht verteerbaar voer.

Het straffen van poep eten is erg moeilijk. Zoals gezegd, poep eten is sterk zelfbelonend gedrag, en straffen is alléén effectief als u uw hond kunt betrappen op het willen gaan eten van poep. Straffen op ‘heterdaad’ is al te laat! De beloning – poep eten – gaat dan vaak al boven de straf uit! Ook zal de hond dan leren dat hij voortaan sneller moet zijn met het opeten. Als u wilt dat de straf gekoppeld wordt aan het poep eten en niet aan u, zodat straf ook werkt op afstand, zult u van goede huize moeten komen.

Ruiken aan ontlasting is heel natuurlijk voor honden, dat mag nóóit bestraft worden door de eigenaar. Door te ruiken “leest” uw hond andere honden!

Een laatste paardenmiddel in dit artikel is het onsmakelijk maken van de ontlasting door het te besprenkelen met iets vies, in de vorm van bv. pepers of azijn. Deze manier om het probleem op te lossen is een lastige, want het is alleen effectief wanneer alle ontlasting onsmakelijk is gemaakt.