Spelen

Onmisbaar voor een goede baas/hond verhouding! Spelen is uitermate belangrijk, het versterkt de band tussen baas en hond en het is goed voor mens en dier. Let er wel op dat ú het spel begint en stopt (rangorde bevestigen). Er zijn verschillende manieren om met uw hond te spelen. U kunt met hem stoeien of rennen, maar ook een aantal spelletjes met hem doen zoals apporteren, trekken, zoeken en vangen. Niet alle spelletjes zijn even geschikt voor puppies. Honden spelen altijd met een bepaald doel: bijvoorbeeld oefenen voor de jacht, kijken wie de sterkste, snelste of misschien wel de slimste is, maar ook de rangorde wordt mede bepaald door “spelletjes”.

De pupjes in een nest leren door elkaar te bijten, hoe hard ze kunnen bijten zónder de ander echt te verwonden. Dus als de ander ‘piept’, weet de pup dat de grens bereikt is. ‘Piep-speelgoed” is daarom niét aan te raden om te kopen: piepen betekent immers “Stoppen!”.

Spelen met de hond is niet alleen leuk, het is ook noodzakelijk voor de hond om uit te vinden waar de grens ligt bij de mens. Een mensenhuid kan veel minder hebben dan een hondenvacht. Je pup zal dus meestal in het begin véél te hard bijten, omdat hij dat gewend was bij zijn broertjes en zusjes. Als dit het geval is, kun je het beste reageren op de manier die hij al begrijpt: “Au” zeggen op een hoge “piep”-toon en ook direct stoppen met spelen. Negeer de hond daarna enige tijd (niet boos, niet mopperen, gewoon een pleister erop, volgende keer beter), de pret is over.