De eerste nacht

Wij als fokker raden het u aan, en als u er geen problemen mee heeft, om de pup mee te nemen naar de slaapkamer waar u de pup in een bench kunt laten slapen. Op deze manier bent u snel bij uw pup en hoort/ruikt de pup u, waardoor hij zich niet zo alleen voelt! Als de pup eenmaal gewend is aan de bench en dit als een vertrouwde plek beschouwd, kunt u de pup langzaamaan laten wennen aan een nieuwe slaapplaats buiten uw slaapkamer. De bench is immers zijn veilige plek geworden!

De eerste nacht kan onrustig voor u en uw nieuwe huisgenootje verlopen. Uw pup heeft in zeer korte tijd, zeer veel nieuwe ervaringen opgedaan. Overdag werd de aandacht door al het nieuwe afgeleid; er was zoveel om te ontdekken en te besnuffelen. Er komt echter een moment dat hij moe is en wil slapen. ‘s Nachts in het donker zal hij zich een beetje alleen gelaten voelen; mist hij zijn nestgenootjes om warm tegenaan te liggen. Hij voelt zich misschien als een hoopje ellende en kan gaan piepen of janken. Om te voorkomen dat uw pup gaat piepen van heimwee, kunt u een warmwaterkruik (niet te heet!) onder zijn bedje leggen en een tikkende wekker ernaast. Zorg er wel voor dat de pup deze kruik niet kan uitgraven. Ook een zacht kledingstuk van uzelf, of nog beter, de lap die u van de fokker heeft gekregen, kan meehelpen. Uw pup zal namelijk niet alleen de warmte, maar ook de geur van zijn moeder en nestgenootjes missen. Hij zal zijn snuitje erin leggen en door het al vertrouwde geurtje in slaap dommelen.

Een laatste kleine maaltijd voor het slapen gaan wil ook zeker helpen, met een gevulde maag is het lekker slapen. De eerste weken raden wij u aan zelf laat te gaan slapen en heel vroeg op te staan. Mocht de pup ‘s nachts onrustig worden, kunt u hem even laten plassen en/of poepen, waarna de pup weer rustig zal doorslapen. De kans dat de pup de slaapplaats zal vervuilen, is hierdoor veel kleiner.

Het zou fijn zijn als u voor uw pup een bench zou hebben. Fijn voor de nacht en voor als u overdag weg moet. Én u hoeft niet bang te zijn dat de pup tijdens uw afwezigheid het meubilair vernielt. (Er zijn intussen genoeg verhalen van eigenaren over puppy’s, die dit wél hebben gedaan!)