De pup komt in huis

Uw pup zal zich bij aankomst net zo voelen als iemand die onverwachts in een volkomen vreemde omgeving geplaatst wordt. Dus wat nu te doen? Zet hem op zijn toekomstige eigen plekje, een bench is hier ideaal voor. Hou in eerste instantie het deurtje open, de pup moet nog helemaal wennen. Een vaste plaats is voor een hond erg belangrijk. Zijn mand, kleedje of bench moet dus niet voor een kast staan, want hierdoor verjaagt u de pup telkens weer. Zijn plaats mag ook niet in een doorloop worden opgesteld. Hij moet een rustige plaats hebben, waar hij ongestoord kan liggen; niet op de tocht, niet onder een schuifraam en niet vlakbij de verwarming.

Laat de pup eerst rustig zijn domein verkennen. Het zal niet lang duren of de nieuweling begint zijn nieuwsgierigheid te bevredigen door overal aan te snuffelen. Verhinder hem wél om dingen te doen die u niet wilt.

Het is handig om te weten waar de pup uit zichzelf gaat liggen, dit is meestal ook de beste plaats voor zijn bench. U kunt de kleine gast nog een handje helpen door van zijn oude thuis een lap mee te nemen (van zijn nest) en deze in zijn nieuwe bench te leggen. Deze heeft de geur van zijn vertrouwde omgeving.

Als de jonge viervoeter plotseling onrustig met zijn neus langs de vloer gaat rennen, dan moet hij een plasje doen. Zet hem dan op de plaats neer die u voor het doen van de behoefte bestemd heeft. Ga hem niet straffen of met zijn neus door zijn ontlasting halen als hij zijn plasje of behoefte op een andere plaats doet dan u voor ogen heeft! Het is een pup en het duurt nog een tijdje voordat hij echt zindelijk is: ongelukjes kunnen gebeuren! Daarnaast snapt een pup een dergelijke straf niet en zal zich dan gaan ontlasten als u niet kijkt!

Een pup die wakker wordt, net heeft gegeten of net heeft gespeeld, zal overigens áltijd een plas moeten doen. Het is voor u de taak dit consequent goed in de gaten te houden!