Wat zal het gaan worden? Een reu of een teef?

Veel mensen die bij een fokker komen weten al precies wat ze willen. Maar er zijn ook mensen die de keus niet echt kunnen maken. Op de volgende pagina’s proberen wij wat argumenten op een rijtje te zetten.

Van een reu wordt gezegd dat hij overal tegenaan wil plassen, maar dat ligt aan uzelf. Leer hem van jongs af aan dat ú bepaald waar hij mag plassen. Ook een teef wil wel vaker dan 1 keer plassen, zéker als ze (bijna) loops is. Ook hier, leer haar van het begin af aan op commando te plassen. Is altijd makkelijk, stel u hebt haast en wil de hond vlug even een plasje laten doen!

Een teef wordt loops (heeft geen menopauze), duurt 3 weken, is dus loops haar hele leven elke 6-10 maanden. De eerste keer tussen 6 en 13 maanden. Sommige teven hebben daar wat last van, kunnen soms wat humeurig zijn. Ook zijn sommige teven na de loopsheid schijnzwanger. Tijdens de loopsheid kunt u de teef het beste aangelijnd uitlaten. Na een dag of 14, als de bloeding vrijwel gestopt is, is ze dekrijp. Maar soms is dat al met 8 dagen en wil ze dan door iedere reu die ze tegenkomt gedekt worden. Ook zijn er teven die er vandoor gaan, als ze de kans krijgen. Ook voor een reu is het niet makkelijk als er loopse teven in de buurt zijn. Als hij er één “in zijn neus krijgt”, dan wil hij erheen. Soms is hij thuis dan wat pieperig, onrustig en heeft minder eetlust. Besef wel dat dit het hele jaar door kan zijn, als u in een buurt woont waar veel honden zijn.

Een reu is soms wat dominanter dan een teef. Komt hij een andere reu tegen dan gaat de staart de lucht in en beginnen ze om elkaar heen te draaien. Soms, als het 2 reuen zijn van gelijke ranghoogte, kan dit uitmonden in een gevecht. Ook teven vechten soms, en die vechten een stuk feller. Om te voorkomen dat het tot een gevecht komt, moet de baas stevig in zijn schoenen staan!

Ook qua grootte is er verschil. Een reu is niet alleen hoger, maar vaak ook grover gebouwd.

Als u het niet zeker weet of u een reu of een teef wilt, laat u dan adviseren door de fokker. Die kent zijn pup het beste en weet wat het karakter van de pup is. De één is wat dominanter, de ander wat rustiger. Sommige fokkers laten op de leeftijd van 6-7 weken een puppy-test doen en plaatsen aan de hand van de uitslag van die puppy-test de pups. Maar meestal zult u al eerder moeten beslissen: een reu óf een teef.

Over reuen en teven doen allerlei verhalen de ronde. Teefjes zouden liever zijn dan reuen, maar er zijn veel teven die echt krengerig zijn. Ook zijn er reutjes die enorm lief en zacht zijn en helemaal niet “macho”. Ga dus niet zomaar af op allerlei generalisaties van reuen en teven.