Is je huis puppy-proof?

Als je binnenkort een puppy in huis krijgt, moet je van tevoren goed controleren of er geen gevaren op de loer liggen voor de kleine hond. Wij helpen je een handje met de inspectie.

Zodra een jonge hond vertrouwd is geraakt met zijn nieuwe omgeving gaat hij alles onderzoeken. Maar voor een jonge avontuurlijke, speelse hond loeren in het huis en in de tuin allerlei gevaren. Zorg er dus voor dat je een ramp kunt voorkomen.

In eerste instantie onderzoeken pups hun omgeving met hun neus en met hun tanden: ze knabbelen aan álles wat ze vinden en eten hun vondst soms zelfs op.

Stroomdraden en stekkerdozen worden vaak het slachtoffer van hun nieuwsgierigheid, maar zijn ook erg gevaarlijk voor de pup zelf. Daarom kun je elektriciteitsdraden beter wegwerken in buizen of, zolang de pup zich nog in zijn “vlegel-fase” bevindt, op een hogere plaats vastzetten. Stopcontacten op de grond of in het bereik van de neus van de hond kun je uit voorzorg voorzien van een kinderbeveiliging. Ook schoonmaakmiddelen en medicijnen horen buiten het bereik te blijven van jonge honden. Aan planten, vooral als ze giftig zijn, moet je extra aandacht besteden.

Zet ze veiligheidshalve op een hogere plaats of verhuis ze naar een kamer waar de pup niet kan komen. Op de grond gevallen kleinere voorwerpen zoals paperclips, spelden of munten vormen een ander gevaar want de pup zou ze, nieuwsgierig als hij is, kunnen opeten.

Schoenen lijken op pups een magische aantrekkingskracht uit te oefenen. De pup kiest meestal doelbewust het duurste paar en bijt het kapot, tenzij je hem voor bent geweest en de schoenen op tijd in veiligheid hebt gebracht.

Het vangen en kapot bijten van touwtjes waarmee rolluiken of zonwering worden bediend, is ook populair onder pups. Je kunt ze in de sloopfase van de pup beter oprollen en op een hogere plaats bevestigen. De jonge hond is vooral geïnteresseerd in plaatsen waar spullen overhoop kunnen worden gehaald. Zorg daarom dat de deuren van kasten goed dicht zitten, zodat de hond ze niet met zijn poten kan opentrekken.

Een gordijn stimuleert de nieuwsgierigheid van de pup, hij wil weten wat er achter zit. “Verhuis” dus alles wat voor de hond interessant zou kunnen zijn. Ook vuilnisemmers, waarvan de inhoud voor honden op allerlei manieren schadelijk kan zijn, vindt een pup bijzonder interessant. Kies daarom voor een vuilnisemmer met een stevige deksel.

Ook ravotten kan gevaarlijk zijn: een pup die goed op dreef is, kun je nauwelijks tegenhouden. Beveilig de trap daarom met een kinderhekje. En uiteraard moet je ook alles wat breekbaar is uit zijn buurt houden.

Het is best mogelijk dat een veilig huis een paar weken wat vreemd overkomt, maar je bespaart jezelf veel stress en voorkomt dat de hond gevaarlijke en slechte ervaringen opdoet.

Voor de pup in de bench geld, geen kauwstaven die de hond op eet. Het laatste stukje proberen ze vaak door te slikken en verstikkingsgevaar ligt op de loer. Veilig zijn de  “Kong”’ dingen die je kunt vullen, Kong bone bijvoorbeeld. Zet de bench niet te dicht bij dingen die ze er in kunnen trekken,  een doek die eroverheen ligt, een tas of uw gordijnen bijvoorbeeld.. Zorg dat in de bench een kussen ligt dat ze niet makkelijk kunnen slopen. De kussens met de kleine polystyreen bolletjes zijn voor pups helaas nog niet geschikt, die kunt u bewaren voor als de pup uit de pubertijd is en zijn volledige gebit is doorgekomen.