Zindelijkheidstraining

Straf uw pup nóóit voor een (oud) hoopje of plasje, dan valt u in de ogen van uw puppy zonder enige aanleiding tegen hem uit; hij was allang ergens anders mee bezig! Duw uw pup nóóit met zijn neus in de urine of poep. De pup begrijp hier echt niets van!

Probeer daarom de pup zindelijk te krijgen door hem vaak en op de goede momenten uit te laten. Na het slapen, na het eten, na een spelletje zodat hij buiten leert plassen en poepen. Iedere keer dat de pup op een plek waar hij wél zijn behoefte mag doen plast of poept, prijst u hem (direct) uitbundig. Beloon uw puppy niet terwijl hij nog rondsnuffelt of aanstalten maakt, maar doe het pas wanneer hij werkelijk een plasje of hoopje doet. Begrijpt hij de bedoeling, dan kun je er ook een commando aan gaan verbinden.  Zo kunt u de hond leren om te plassen op commando.

Verder zal de hond moeten leren zich aan te passen aan uw uitlaattijden. Soms betekent dat een langzame opbouw van de ruimte tussen de wandelingen, zodat de blaas ook ingesteld raakt op minder vaak plassen. De hond kan niet meer gelijk plassen als hij aandrang voelt, maar moet leren om daarbij te wachten totdat u hem daartoe de gelegenheid geeft. Eigenlijk zoals dat ook bij een kind werkt.

De tijd die een puppy nodig heeft om zindelijk te worden verschilt van hond tot hond (net als bij kinderen). Bij sommige puppies is het zo voor elkaar, bij andere duurt het maanden totdat zindelijkheid bereikt is. Maar meeste honden hebben het hele riedeltje al snel in de gaten.