‘s Nachts

De nachten zijn vanuit de zindelijkheidstraining gezien vaak het moeilijkst. Uw puppy is overdag gewend geraakt dat hij vaak de kans krijgt om zich buitenshuis te ontlasten, maar dat ligt ‘s nachts anders. Het beste kunt u uw pup de nachten door laten brengen in de bench naast uw bed op de slaapkamer. Om de kans op succes te vergroten zorgt u ervoor dat uw pup met een zo leeg mogelijk spijsverteringsstelsel de nacht in gaat. Haal voer en drinkbakken vanaf bijvoorbeeld 20 uur weg. Voordat u zo laat mogelijk gaat slapen, laat u uw pup nog uit en let u erop dat hij werkelijk iets doet. ‘s Morgens vroeg bent u er als de kippen bij om hem opnieuw de kans te geven zich te ontlasten. Het kan zinvol zijn om tijdens de eerste weken de wekker te zetten, zodat u uw puppy halverwege de nacht nog eens kunt uit laten.

Wij krijgen regelmatig te horen dat hij al “best zindelijk” is, maar zo nu en dan “laat hij het even lopen”. En dan komt vaak het volgende voorbeeld: “Ik loop gewoon naar hem toe en dan plast hij zomaar!” Of: “Als ik thuis kom staat hij blij te springen en als ik dan voorover buig om hem te aaien, plast hij!” Dat zijn mooie voorbeelden van een onderdanigheids plasje. Dit heeft niets te maken met een volle blaas, of onzindelijkheid. Voor dit soort “nederigheid” heeft uw pup gewoon altijd wat op voorraad. Handig voor begroetingen met grotere, enge honden of andere situaties waarbij je maar beter geen grote mond kunt hebben. Natuurlijk is zo’n hondje niet onzindelijk en heeft het al helemaal geen zin ze daarvoor te straffen, dat zou de boel alleen maar erger maken.

Loop niet helemaal naar zo’n hondje toe, maar laat hem de laatste meter naar u toekomen, terwijl u voor hem hurkt. Doe dat ook bij begroetingen, maak u klein, u bent nu minder bedreigend. Probeer ook uw stem minder ‘bars’ te laten klinken en wat zachter tegen hem te praten. Misschien is het mogelijk om de begroeting in de tuin te laten plaatsvinden, dat scheelt weer een keer dweilen. U kunt dan meteen even met hem spelen en hij kan nog eventjes zijn behoeftes doen. Als u nu weer samen binnenkomt, is de meeste spanning weer verdwenen. Besteed verder aan zulke ongelukjes geen aandacht, het zal vanzelf wel slijten als uw pup ouder wordt.

Sommige mensen denken dat hun hond wel degelijk weet dat hij kort daarvoor iets stouts heeft gedaan, omdat de pup zich dan zo ‘schuldig’ gedraagt. Dit is écht niet het geval, maar ontstaat als volgt: Stel dat je de kamer uit was, je komt binnen en ziet dat de pup een plasje op het kleed heeft gedaan. U moppert op de hond, misschien sleept u hem zelfs naar de plaats van het ‘ongeval’ toe. Neem van mij aan: je hond begrijpt hier helemaal niets van! Het enige wat de pup hiervan heeft geleerd, is dat het baasje plotseling boos kan worden. Daarom zal de pup de volgende keer dat u even weg bent en weer binnenkomt, zich onzeker en deemoedig gedragen. Dit betekent dat hij een lage houding aanneemt en misschien snel wegkruipt naar een veilig plekje. Dit doet hij dus omdat hij nu weet dat het zou kunnen dat de baas opeens weer boos wordt. Dit is zielig!