Dagboek Ivy’s 1e nest: Dag 1

Aangezien zondag 8 december de temperatuur van Ivy licht begon te zakken, ben ik bij haar gaan slapen beneden. ‘S nachts heb ik haar nóg een keer getemperatuurd en ja hoor, haar temperatuur daalde flínk! Dat betekent dat de bevalling vandaag gaat beginnen!!!

16.30 uur

Het water is gebroken, nét nu ik nog de laatste boodschappen wil doen. Maar van Lianne mag het niet meer. Dan maar aan Niels (mijn man) vragen dat te doen, na z’n werk.

19.00 uur

Ik ga boven even op bed liggen, maar val in slaap, want ben moe van afgelopen nacht en het zet écht nog niet door.

21.10 uur

Yanniek (de jongste van Lisanne, die óók bij de bevalling helpt) komt naar boven gerend: “Moniek, eer is een pup geboren en het is een meisje!!!” Hè, ze zouden me toch wakker maken vóórdat er een pup zou worden geboren?! Maar kennelijk is het opeens zó snel gegaan, dat dát niet meer lukte! Een meisje! De vorige 2 nestjes hadden we beide keren maar één meisje. En nú al een meisje! Ze weegt 474 gram en we geven haar een oranje bandje.

We genieten en zijn blij met een gezonde pup. We zijn druk met schoonmaken en opruimen als nr. 2 zich aankondigd…

22.13 uur

Nóg een meisje, yes…!!! Ze weegt 428 gram en we doen haar een paars bandje om. We maken weer schoon, ruimen weer op en gaan wat tv kijken. Voor de rust van Ivy hebben we allemaal doeken om de bench heen gedaan, zodat ze geen last heeft van ons heen en weer geloop.

22.48 uur

Opeens zegt Bas (die alléén in de bench is met Ivy): “Horen jullie dat gepiep? Nou, dat is nr. 3. En het is een reutje!” Heeft’ie dus helemaal alleen gedaan!!! Hij weegt 482 gram en krijgt een blauw bandje om. We zien trouwens meteen dat deze donkerder is dan de rest!

En de volgende komt óók alweer zo snel, het gaat nu hard.

23.31 uur

Het 2e reutje! Eerlijk verdeeld vinden we tot nu toe! Wat gaat het goed en vlot! Hij weegt 480 gram en krijgt een groen bandje om.

Dan moeten we opeens langer wachten, maar dan…

0.35 uur

De volgende pup komt er moeilijk uit. Lisanne probeert de weg voor de pup wat vrij te maken maar ziet dan al snel dat het tongetje uit steekt en zijn neus erg blauw ziet. Bas probeert hem eruit te “trekken” bij een wee, maar dit lukt pas na 2 of 3 weeën. Hij beweegt niet! Gelijk geluisterd met de stethoscoop O jee, geen hartslag. We proberen álles te doen om hem tot leven te brengen: met een ruwe handdoek wrijven, hem ondersteboven houden en het vocht uit zijn mond halen door hem uit te zuigen, uitzuigen met een slang, de borst masseren. Wanneer Lisanne en Bas zeggen dat het écht niet meer lukt, probeer ik hem tóch nog even in een ijskoud badje en een warm badje te doen. Maar helaas hij is écht dood! Shit!!! Hij weegt 480 gram.

Bas en Lisanne zouden in principe de pups halen, Yanniek en ik zouden een assisterende rol hebben, zo hadden we afgesproken. Maar wanneer Lisanne en Bas nog bezig zijn met het dode pupje en schoonmaken en opruimen en Yanniek en ik bij Ivy zijn…

1.00 uur

Met een hard kreetje van Ivy floept pup 6 eruit!!! Helemaal in het vlies en compleet met placenta, dus ik moet snel handelen. “Wat moet ik doen?”, roep ik verbaasd. Lisanne geeft me aanwijzingen, die voer ik uit. We zien meteen dat deze veel kleiner is dan de rest, maar als ik haar aan aanraak begint ze al snel te bewegen! Nóg een teefje! Snel halen we het vocht uit haar bek en wrijven we haar droog…..We wegen haar en ze is inderdaad maar 304 gram. Ook zien we dat ze wat “klem“ lijkt te hebben gezeten, haar linkerpoot die er helemaal hetzelfde uitziet als rechts houdt ze gestrekt. Ze kan hem gelukkig wel prima bewegen en ze begint gelijk te drinken bij Ivy.

Lisanne controleert Ivy en voelt in ieder geval nog 1 pup maar misschien ook nog wel twee.

Om 0:50 gebeurt en niet zo veel meer, Ivy loopt wat heen en weer en voedt tussendoor maar geen persdrang. We overleggen met de dierenarts en haar advies is zolang de pup die je voelt zich nog richting de uitgang beweegt rustig afwachten. Als er over 2-3 uur nog niets gebeurt weer contact opnemen. We kijken wat televisie en rond 3 uur begint Ivy weer te persen.

3:40 uur 

Weer een levenloze pup, geen hartslag maar weer proberen we alles te doen. Als lisanne de pup naar beneden houdt lijkt het alsof de kraan openstaat, na meerdere keren geschud te hebben en weer uitgezogen te hebben nog steeds geen beweging. We geven het op en leggen de dode pup bij zijn broer in de koelkast, Bas heeft gelukkig op de zak groot  “DODE PUP” geschreven. Lisanne zet er een “S” bij. Je moet er niet aan denken dat Niels morgen zijn brood denkt te pakken…..

De pup weegt 471 gram en ziet er prachtig en compleet uit.

Ivy graaft nog even een paar keer in de mand waarin de pups geboren zijn en om 5:30 gaat  ze dan toch bij de pups in de werpkist liggen.

Ik slaap naast Ivy in de ren en Lisanne net daarbuiten. De pups zijn een beetje pieperig en we kijken om de beurt even of Ivy er niet op ligt waardoor ze zo piepen. Dan valt Moniek in slaap,  tot 6:45 kijkt Lisanne elke 5 minuten bij Ivy en de pups en legt zo nodig een pup bij Ivy terug. 

7:10 uur

Na een hazenslaapje gluurt Lisanne weer met haar zaklamp in de werpkist en daar ligt nog een pup!, compleet nog in zijn vlies net naast Ivy en zijn levende broers en zusjes. Lisanne voelt gelijk dat de pup al koud is dus laat ze hem liggen en maakt Moniek wakker met “Moniek er ligt nóg een dode pup”.  Ik schiet gelijk omhoog denkt dat Ivy op een pup is gaan liggen. Dat is het gelukkig niet. Net op dat moment komt Bas naar beneden om naar school te gaan en we vertellen het nieuws. Ik houd de pup nog een poos vast en dan leggen we ook hem koel weg. Ook deze pup ziet er helemaal gaaf uit en weegt 400 gram..