Onzindelijkheid?

‘Deemoed-plassen’ is geen onzindelijk gedrag. Het behoort tot de normale communicatie van honden. Onderdanigheid of dominantie communiceert een hond met zijn houding en met zijn gedrag. Als een hond zich erg onzeker of bang voelt, of zich enorm onderdanig wil opstellen, kan de hond zijn urine laten lopen. Het is gedrag wat u soms ziet al u (of bezoek) begroet wordt of als er drukte is in huis, wat de hond opwinding geeft en onzekerheid. Als een hond in contact zomaar zijn plas laat lopen, is dat dus een gebaar van overgave of angst. Dat kan en mag u nooit straffen! Daarmee maakt u het de hond namelijk wel erg moeilijk. Zich lager maken dan dat hij deed door te plassen kan immers haast niet en door straf lijkt u dat wel van de hond te vragen.

Het plassen zal dan dus toenemen en er ontstaat een probleem wat nog maar zeer moeilijk te keren valt. Totale miscommunicatie! Wat u wél moet doen is de hond negeren, niet aankijken, niet aanspreken, niet aaien. U heeft ‘even geen hond’! Pas als de rust later dat moment is weergekeerd, kunt u de hond begroeten.

Ook is het prima om de hond de mogelijkheid te geven om u buiten te begroeten. Dan plast ie maar een eind weg en hoeft u zich daar niet druk om te maken.

Veelal verdwijnt dit gedrag vanzelf als de hond wat zelfverzekerder wordt. U kunt de hond daarbij een handje helpen, door hem dingetjes te laten doen waar hij goed in is en om hem daarvoor te belonen.

Pure deemoed; op de rug draaien en je overgeven, als de hond dat gedrag toont als u hem een standje geeft, is de boodschap meer dan overgekomen en moet u stoppen met straffen.

Zoals een hele onderdanige hond zijn plas kan laten lopen, zo kan een meer zelfverzekerde hond bewust ergens een urine spoortje achterlaten als handtekening “dat is van mij”.

Soms ontstaat er door een nieuwe hond wat onrust in de roedel, waardoor er één van de honden kan gaan markeren in huis. Eigenlijk betreft dit vrijwel altijd ongecastreerde reuen.

Verder kan een hond gewoon ziek zijn. Honden die plotseling onzindelijk worden, daar is eigenlijk bijna altijd iets mee aan de hand. Een blaasontsteking zorgt voor het doen van vele kleine plasjes, maar ook een baarmoederontsteking of suikerziekte kunnen leiden tot onzindelijkheid. Bij plotselinge onzindelijkheid moet u dus altijd even langs de dierenarts.

Ook een hondje dat nog niet zindelijk is kan een blaasontsteking hebben, dus het is altijd handig om op te letten of het patroon van ontlasten zo ongeveer gelijk blijft.

In principe wordt iedere hond zindelijk, het is alleen een kwestie van geduld hebben!